Ανώριμο Μυαλό, Ανώριμη Καρδιά

Αθανασιάδου Μαρία - Ψυχολόγος - Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια

Αθανασιάδου Μαρία

Ψυχολόγος - Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Ημέρας με Ψυχικά Ασθενείς στην εταιρεία Ξένιος Ζεύς-Φορέας Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας

Έχετε παρατηρήσει, ότι το φλέγον ζήτημα συζήτησης στις περισσότερες παρέες είναι τα “Συναισθηματικά” προβλήματα; Δεν υπάρχει άνθρωπος, που δεν εμπλέκεται σε Συναισθηματικά Αδιέξοδα και το πιο σημαντικό είναι ότι αυτός ο τομέας παίζει κυρίαρχο ρόλο στην Ψυχολογία του ατόμου. Έχετε ποτέ αναρωτηθεί ποια είναι τα πιο συνηθισμένα καρδιακά “παραστρατήματα“; Έχω παρατηρήσει πως υπάρχουν κάποια σημεία “παγίδες“, στις οποίες αρκετά συχνά πέφτουμε ως απόρροια της Συναισθηματικής μας Ανωριμότητας.

Ποια είναι τα Συνηθέστερα Ανώριμα Γνωστικά Σχήματα, που οδηγούν την Καρδιά μας στον πόνο και στην ταλαιπωρία;

 1. Θα τον/την κερδίσω με την Αγάπη και τον Έρωτα μου:
  Τα συναισθήματα σου είναι Πολύτιμα και είναι τιμητικό για εσένα να τα μοιράζεσαι με τον άνθρωπο, που αγαπάς. Δεν αρκούν, όμως, από μόνα τους για να νιώσει και η άλλη πλευρά τα αντίστοιχα συναισθήματα. Όσες “θυσιαστικές” κινήσεις κι αν κάνεις, εάν δεν χτυπήσει από μόνη της η καρδιά του άλλου, δεν θα γίνει ποτέ επί τούτου ως ανταπόδοση. Και στην τελική, αξίζεις κάτι τέτοιο; Εάν πεις ναι, μάλλον τότε μιλάει ο Εγωισμός σου και όχι η καρδιά σου!
 2. Μπορώ να τον/την αλλάξω:
  Μέγα ψέμα! Πότε θα συμφιλιωθείς με την ιδέα, ότι κανένας, μα κανένας, δεν μπορεί να αλλάξει ουσιαστικά και αληθινά μόνο για εμάς; Και εάν αλλάξει, θα είναι για πολύ λίγο. Οι άνθρωποι αλλάζουν ΜΟΝΟ όταν οι ίδιοι το θέλουν και αλλάζουν στα σημεία, που εκείνοι νιώθουν να δυσλειτουργούν.
 3. Θα τον/την “καψουρέψω”, εάν το παίξω δύσκολος/η:
  Με αυτή την τακτική το πιο πιθανό είναι να κουραστείς πρώτα εσύ και όχι ο άλλος. Και το πιο σπουδαίο είναι πως θα “καψουρέψεις” έναν πολύ ανασφαλή άνθρωπο, που έλκεται από την απόρριψη και όχι από την αμοιβαία ερωτική επιθυμία. Οι άνθρωποι που σέβονται τον εαυτό τους, δεν γοητεύονται από τα συναισθηματικά μυστήρια-συμπλέγματα.
 4. κλείστε Ραντεβούαπό κοντά ή τηλεδιάσκεψη

 5. Όταν μιλάω για Δέσμευση και εκφράζω τα Συναισθήματα μου, εύκολα θα ξενερώσει:
  Τα άτομα που έχουν δυσανεξία στην Δέσμευση και στις “αγάπες”, είναι κυριευμένοι από φόβους. Και δικαίωμα τους στην τελική. Εσύ τι δουλειά έχεις με εκείνους; Εάν επιθυμείς, βέβαια, μία όμορφη Σχέση, η οποία θα επιτρέπει την ελεύθερη έκφραση και το μοίρασμα. Προς θεού, κάθε άλλο παρά ξενερωτικό δεν είναι να θες να δεσμευθείς, να ερωτευτείς, να αγαπήσεις και να αγαπηθείς. Που είναι το πρόβλημα; Δεν βρίσκεις συμβατούς παρτενέρ!
 6. Εάν ταιριάξουμε στο Σεξ, θα με ερωτευτεί και θα ξεκινήσουμε και Σχέση:
  Η σεξουαλική χημεία είναι πολύ βασική, αλλά δεν είναι απαραίτητο να οδηγήσει και σε Σχέση. Εάν το άτομο, με το οποίο συνευρίσκεσαι ερωτικά, θέλει να διατηρήσει επιφανειακές σεξουαλικές επαφές μαζί σου, γιατί δεν είναι έτοιμο να επενδύσει συναισθηματικά, όσο και να ταιριάζετε στο κρεβάτι, όσο πάθος κι αν υπάρχει εκεί, εκεί θα παραμείνει!
 7. Αποφεύγει να μπει σε Σχέση μαζί μου, γιατί φοβάται:
  Και τι με αυτό; Μπορεί να σε θέλει, να λιώνει όταν σε βλέπει και επικοινωνεί μαζί σου. Αλλά, τι να το κάνεις; Όταν κάνει ένα βήμα μπροστά και δέκα πίσω; Μην νομίζεις πως αυτό θα αλλάξει εύκολα! Το πιο πιθανό είναι να σου σπάσει το νευρικό σου σύστημα προσπαθώντας να του ξεριζώσεις τις φοβίες!
 8. Θα κάνω τα αδύνατα δυνατά να δηλώνω συνεχώς την παρουσία μου:
  Νομίζεις, ότι χρειάζεται υπερπροσπάθεια, για να σε παρατηρήσει κάποιος/α; Πίστεψε με, εάν του ή της έχεις κάνει το λεγόμενο “κλικ” στην καρδιά, θα σε βρει χωρίς να υπερτονίζεις την παρουσία σου.
 9. Φοβάμαι να χωρίσω, γιατί τουλάχιστον τώρα σε αυτή την σχέση αισθάνομαι οικειότητα:
  Δεν περνάς καλά, ταλαιπωρείσαι, σου βγάζει το λάδι που λέμε, αλλά και μόνο που σκέφτεσαι το “φτου και από την αρχή”, στυλώνεις τα πόδια και αρνείσαι πεισματικά να φύγεις από την σχέση. Η γνωστή ατάκα “εκεί έξω υπάρχουν τα χειρότερα” σε κάνει να ωραιοποιείς το βάσανο που ζεις, για να έχεις έναν σοβαρό λόγο να παραμείνεις.
Χρειάζεστε Bοήθεια;
Είμαι εδώ για εσάς

Μάθε να μοιράζεσαι