Η Ψυχολογία του Αδιέξοδου

Αθανασιάδου Μαρία - Ψυχολόγος - Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια

Αθανασιάδου Μαρία

Ψυχολόγος - Συστημική Ψυχοθεραπεύτρια Επιστημονικά Υπεύθυνη Κέντρου Ημέρας με Ψυχικά Ασθενείς στην εταιρεία Ξένιος Ζεύς-Φορέας Ψυχικής Υγείας & Κοινωνικής Μέριμνας

Όλα τα Προβλήματα έχουν λύση; Όλα τα Ερωτήματα μας βρίσκουν απαντήσεις; Πόσες φορές δεν έχουμε χάσει τον ύπνο μας, επειδή οι σκέψεις δεν καταλήγουν κάπου; Και εκεί αναρωτιόμαστε, εάν εμείς κάνουμε κάτι λάθος ή όντως δεν μπορούμε πάντα να ελέγχουμε τις δύσκολες και αδιέξοδες καταστάσεις. Πολύ συνηθισμένο είναι να κολλάμε στα Αδιέξοδα και να αφηνόμαστε στην απογοήτευση και στην αίσθηση πως δεν αξίζουμε και ότι δεν είμαστε επαρκείς να τα υπερπηδήσουμε. Τι ακριβώς συμβαίνει; Πως θα μπορούσαμε να σταθούμε απέναντι στις καταστάσεις, που δείχνουν να μην οδηγούν πουθενά;

Το πιο βασικό που οφείλουμε να αποδεχθούμε ως άνθρωποι είναι ότι δεν γίνεται εκ φύσεως να κρατάμε υπό τον δικό μας έλεγχο την ζωή με ό,τι αυτή συνεπάγεται.

Επίσης, ένα άλλο πράγμα μη διαπραγματεύσιμο είναι ότι δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα εμπόδια και τις αναποδιές. Σε κάποια προβλήματα θα βγαίνουμε εμείς νικητές και σε κάποια άλλα όχι. Δεν είναι πάντα θέμα εξυπνάδας και ωριμότητας. Το ότι δεν μπορούμε να δίνουμε άμεσα λύσεις σε ό,τι μας εγκλωβίζει, δεν σημαίνει πρώτον ότι δεν λύνεται γενικά και δεύτερον ότι αυτό αποδεικνύει την αναξιότητα μας. Έχετε ποτέ σκεφτεί πως η βιασύνη μας ή ακόμα και η απολυτότητα μας δεν μας επιτρέπουν να δούμε την απάντηση, που βρίσκεται κάτω από την μύτη μας;

Ενώ η λύση μπορεί να είναι πρακτικά εφαρμόσιμη, ενδέχεται να μην έχουμε τις συναισθηματικές δυνάμεις ή την αποφασιστικότητα να την αποδεχθούμε και να την υλοποιήσουμε. Η επίλυση σε αυτή την περίπτωση είναι επώδυνη ή δεν μας βολεύει. Μας αναγκάζει από μεριάς της να ακολουθήσουμε έναν κοπιαστικό δρόμο, για αυτό και δίνουμε χροιά Αδιέξοδου στο πρόβλημα μας. Επιπλέον, οι απαντήσεις δεν βρίσκονται όλες στην επιφάνεια της συνειδητότητας. Ενδεχομένως, σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται να σκαλίσουμε λίγο περισσότερο τον εαυτό μας, για να κατανοήσουμε την φύση και τις πραγματικές ρίζες της δυσκολίας μας, για να φτάσουμε στο σήμερα να λύσουμε την εξίσωση.

Πως μπορείς ωφέλιμα να σταθείς απέναντι στα Αδιέξοδα;

  1. Αναγνώρισε το κατά πόσον μιλάμε για Αδιέξοδο ή για ένα Πρόβλημα:
    Είναι πρόβλημα που έχει λύση μη αποδεκτή ή για μία κατάσταση που δεν οδηγεί προς στιγμήν πουθενά;
  2. Αποδέξου το Πρόβλημα ή το Αδιέξοδο:
    Η άρνηση και η αντίσταση διογκώνουν τα συναισθήματα θυμού και απογοήτευσης. Όταν δεν χωνεύεις την δύσκολη και αδιέξοδη κατάσταση τώρα, θα την “ξεράσεις” στην πορεία με διάφορους τρόπους. Επίσης, η αποδοχή θα σε βοηθήσει για αρχή να μην καταναλώνεις άσκοπα την ενέργεια σου.
  3. Αποστασιοποιήσου και πάρε μία βαθιά ανάσα:
    Όταν δεν έχεις καθαρή σκέψη και δυνάμεις, δεν είναι συνετό να πιέσεις περισσότερο τον εαυτό σου. Ο σκοπός είναι να φτάσεις στην κορυφή του βουνού και όχι να σακατευτείς ψυχολογικά. Η ξεκούραση και η ενδυνάμωση θα σε βοηθήσουν να σκεφτείς ψύχραιμα και πιο λογικά.
  4. Συγκέντρωσε περισσότερες σημαντικές πληροφορίες:
    Όσες περισσότερες πληροφορίες μαζέψεις, που να αφορούν το πρόβλημα σου, τόσα πιο πολλά όπλα θα κατέχεις στην φαρέτρα σου και αυτό ενδεχομένως να σου περιορίσει τους φόβους και τις ανησυχίες.
  5. Επικοινώνησε το με τους ανθρώπους γύρω σου:
    Κατεξοχήν με τα άτομα, που εμπιστεύεσαι και σε δεύτερο χρόνο με ανθρώπους, που έχουν περάσει κάτι παρόμοιο με εσένα. Εκείνοι τι έκαναν; Πως το αντιμετώπισαν; Και μόνο που θα αισθανθείς, ότι δεν είσαι ο μοναδικός, αυτό θα σου δώσει το κουράγιο στον αγώνα σου. Εσύ λόγω της συναισθηματικής σου φόρτισης δεν βλέπεις την πόρτα της σωτηρίας σου, αλλά οι οικείοι σου όντας πιο καθαροί θα μπορέσουν να σου καθρεφτίσουν την πραγματικότητα.
  6. Αναρωτήσου για το ποια θα μπορούσε να είναι η χειρότερη εξέλιξη:
    Αν και δεν είναι καλό να σκεφτόμαστε αρνητικά, δεν είναι κακό όμως από την άλλη να βλέπουμε πως και στην χειρότερη έκβαση των πραγμάτων, κανένας δεν μπορεί να μας πάρει την ψυχή.
  7. κλείστε Ραντεβούαπό κοντά ή τηλεδιάσκεψη

  8. Απέρριψε την τάση τελειομανίας:
    Δεν γίνεται να τα κάνεις όλα σωστά, ούτε να κρατάς πάντα στον δικό σου έλεγχο τις καταστάσεις. Όταν δεν λύνεις κάτι, αυτό δεν σε τσαλακώνει, ούτε σε κάνει λιγότερο. Εσύ έχεις παραπάνω απαιτήσεις από τον εαυτό σου, όχι η ζωή. Και στην τελική το να στέκεσαι και να μαστιγώνεις εσένα τον ίδιο, σε απομακρύνει ακόμα παραπάνω από την επίλυση του αδιεξόδου.
  9. Γίνε λίγο πιο ευέλικτος σκεπτόμενος παραπάνω από μία εναλλακτικές λύσεις:
    Αυτό είναι αρκετά πιο συμφέρον, γιατί όταν δεν εφαρμόζεται μία προσέγγιση, δεν χάνουμε χρόνο πηγαίνοντας στην επόμενη εναλλακτική.
  10. Αναζήτησε βοήθεια:
    Σε καμία περίπτωση δεν χαλάει η αυτοεικόνα σου, όταν το κάνεις αυτό. Όλοι έχουμε βρεθεί σε ανάλογες περιστάσεις και δεν υποδηλώνει επουδενί αδυναμία.
  11. Τεμάχισε το πρόβλημα σε επιμέρους μικρούς στόχους:
    Δεν είναι εύκολο να λύσεις κάτι μονοκοπανιά. Για να κατακτήσεις την κορυφή ενός βουνού, θα πρέπει να ανέβεις πολλά χιλιόμετρα ψηλά. Εάν στέκεσαι στην πλαγιά του και το κοιτάς από χαμηλά, είναι αναμενόμενο να σε πιάσει η ψυχή σου. «Πως θα τα καταφέρω;» Αυτό αναρωτιέσαι. Εάν, όμως, δεν το σκεφτείς έτσι, αλλά αποφασίσεις να ανεβαίνεις κάθε μέρα όσα χιλιόμετρα αντέχεις, δεν θα φτάσεις κάποια στιγμή χωρίς να το καταλάβεις στον αρχικό σου στόχο;
  12. Σκέψου το τι αποκομίζεις μέσα από ένα αδιέξοδο πρόβλημα:
    Εάν σταθείς μόνο στην απογοήτευση, δεν θα σου δώσει αυτό το συναίσθημα το κίνητρο για να προχωρήσεις. Και λύση να μην καταφέρεις να δώσεις τώρα, μήπως σου έχει προσφέρει μία καλή ευκαιρία για αναδιοργάνωση της ζωής σου, των στόχων σου, κ.ο.κ; Μήπως σε έχει ταρακουνήσει για την κακή διαχείριση κάποιων πραγμάτων;
  13. Εάν δεν δίνεται λύση σήμερα, προχώρα παρακάτω:
    Εάν δεν είναι κάτι επείγον, προς τι να εμμένεις ψυχαναγκαστικά να στύβεις το κεφάλι σου να γεννήσεις λύση; Φρόντισε να ενδυναμωθείς, ασχολήσου και με τα υπόλοιπα πράγματα της ζωής σου και που ξέρεις; Μπορεί αύριο μεθαύριο η λύση να βρεθεί μπροστά στα μάτια σου!
Χρειάζεστε Bοήθεια;
Είμαι εδώ για εσάς

Μάθε να μοιράζεσαι